Saçkıran sık görülen rahatsızlıklardan biridir. Kişinin dış görünüşünü ve dolaylı olarak psikolojisini etkiler. Saçkıran hakkında merak ettiklerinizi bu içerikte bulabilirsiniz.
Saçkıran Nedir?
Tıbbi ismi ile alopesi areata olan saçkıran saç, sakal, kirpik ve kaş gibi bölgelerde tüylerin kısa bir sürede bölgesel olarak dökülmesine verilen isimdir. Kafa derisinde yuvarlak ya da oval şekilde dışarıdan rahatlıkla görülebilen saçsız alanlar olarak ortaya çıkar. Saçsız kısımda yeniden lezyonlar gelişebilir. Saçkıran özellikle genç yaşlarda ortaya çıkmaktadır. Erkeklerde ise kadınlara göre daha çok görülen bir sorundur.
Saçkıran Neden Olur ?
Saçkıran tedavisi olan bir durumdur. Saçkırana neden olan faktörleri yazımızın bu kısmında yer verdik. Saçkıran hastalığının nedenleri araştırılsa da kesin olarak bilinmemektedir. Otoimmün kaynaklı olduğu düşünülen bu hastalık vücudun kendi hücre ve dokusunu yabancı olarak tanımlaması ile ortaya çıkar. Bağışıklık sistemi kendi hücrelerine saldırır ve böylece saçkıran ortaya çıkar. Böylece o bölgede saç dökülür ya da saç uzamaz.
Yapılan araştırmalarda saçkıranın genetik faktörlerle alakalı olduğu görüşmüştür. Saçkıran olan ailede çocuğun da saçkıran olması normal birine göre 3 ila 6 kat daha fazladır. Yine de saçkıran şu hastalıklarla birlikte de görülebilir;
- Lupus
- Vitiligo
- Saman Nezlesi
- Atopik Alerjik Astım
- Sedef
- Tiroid
- Kronik İltihap
- Egzama
- Addison
Saçkıran Nasıl Tedavi Edilir?
Saç ekimi operasyonu saçkıran sorunu yaşayan kişilerde en son tercihtir. Basit medikal yöntemler işe yaramadığında kullanılır. Medikal tedavi sonrası saçlar çıkmazsa saç ekimine başvurulmaktadır. FUE yöntemi ile bu sorun tedavi edilebilir.